yantra1.gif (2187 bytes)
nr 85

Ockulta samtal med H.P.B.
Devachan, Precipitation, Adepter, Elementaler


SAMTAL I OCKULTISM (8)

© 2010 Online Teosofiska Kompaniet Malmö

Dorje1.gif (4461 bytes)
WILLIAM Q JUDGE 1851-1896

wpeAF.jpg (3179 bytes)wpeAF.jpg (3179 bytes)wpeAF.jpg (3179 bytes)

Under 1875, 76, 77, 78, var jag ganska mycket i närheten av HPB som då gav mig många möjligheter till samtal med henne om vad vi på den tiden kallade ”Magi”. Dessa användbara och för mig mycket underbara tillfällen skedde under sena kvällar, och ibland mitt på dagen. Jag hade då som vana att besöka henne under dagen närhelst jag kunde komma iväg från mitt kontor. Många gånger stannade jag över i hennes våning i syfte att se och höra så mycket som jag kunde. Något senare, under 1884, tillbringade jag många veckor med henne på Rue Notre Dame des Champs i Paris, ännu senare, under 1888, då jag var med henne i London, vid Holland Park, så fick jag ytterligare några tillfällen. En del av vad hon sade publicerar jag här till nytta för dem av er som kan dra nytta av hennes ord. Med all säkerhet så finns det ingen större praktisk Ockultist känd under detta århundrade: från den synvinkeln kommer det hon säger väga tungt hos en del.
 

 OM DEVACHAN

 Denna term användes inte vid denna tidpunkt. Samtalet handlade om steg på Vägen och att återvända hit igen. Som svar på frågan, sade hon: 

”Ja du har varit här och på denna plats tidigare. Du föddes med denna tendens, och i tidigare liv har du träffat dessa personer [förmodat inflytande av Adepterna], och på grund av detta är de är här för att träffa dig.” 

Senare, när bestämda termer kom i bruk, ställdes frågan, om alla stannade i Devachan under 1 500 år eller inte.

”Ja, Judge, du måste ju känna till att filosofiskt sett så stannar vi inte där så länge. Tiden varierar med varje karaktär. En fullständigt materiell tänkare kommer att komma ut tidigare än den som är en andlig filosof och godhjärtad. Dessutom kom ihåg att alla de som arbetar för Logen, oavsett grad, blir hjälpta ut ur Devachan om de själva tillåter det. Din egen ide som du påstår, att det inte har passerat 1500 år sedan du själv ingick i Devachan är riktig, och det säger jag för att Mästaren själv har sagt det till mig. Så ligger det till ”.
 

PRECIPITERINGAR AV MÄSTARNA

”Om du tror att Mästaren alltid kommer att precipitera saker, så misstar du dig. Han kan göra det. Men de flesta precipiteringar görs av chelor som för dig verkar nästan som Mästare. Jag ser Hans befallning, och de tankar och ord som Han önskar använda, och jag precipiterar dem in den formen; så gör____och en eller två till.”

”Ja, men hur ligger det till med Deras handstil?”

”Vad du än skriver är din handstil, men det är inte din personliga handstil, som du allmänt använder, och som du först lärde dig när du antog eller adopterade någon form. Nu vet du ju att Mästarnas handstil, som är annorlunda och personliga i Sig själva, är utländska både till ljud och till form, faktiskt Indiska till stilen. Så de adopterade en form på engelska, och i den formen precipiterar jag Deras budskap på Deras uppdrag.

En dag överraskade B mig och gjorde nästan en röra av det hela genom att chocka mig. Budskapet måste ses i astralljuset som ett faksimil, och genom den astrala matrisen precipiterar jag alltihop. Det finns dock en skillnad, om till exempel Mästaren skickar mig en text där budskapet redan är klart. Det är därför som jag kallar det för ett ’psykologiskt trix’. Det krävs nästan att det är ett tecken på ett fysiskt under, fastän ett ögonblicks eftertanke kommer att visa att det inte är ett tecken på något annat än ockult förmåga. Många medier har haft precipiteringar långt innan de hört talas om mitt miserabla själv. Men lycklig är den som inte önskar några tecken. Du har sett massor av dessa saker. Varför vill du fråga mig? Kan du inte använda din hjärna och intuition? Jag har gett dig prov på nästan hela fältets tänkbara underverk. Låt dem använda sina hjärnor och intuition på de kända fakta och teorier som förmedlats.
 

OM VITA MAGIKER HANDLAR, VAD HÄNDER DÅ? 

”Se här; här har vi en människa som vill veta varför Mästarna inte ingriper med detsamma och räddar hans affärsverksamhet. De verkar inte komma ihåg vad det innebär för en Mästare att använda ockulta kraft. När du använder krut för att spränga en klippa, så kan du förstöra ett helt hus. Det finns en lag, att när en vit Magiker använder sin ockulta kraft, så kan en lika stor mängd kraft användas av en svart Magiker. Kemister uppfinner krut för att spränga och onda människor använder det. Du tvingar dig in på Mästarens närvaro och du tar konsekvenserna av de oerhörda krafter som finns omkring honom som leker med dig. Om din karaktär har en svaghet, så kommer de svarta Magikerna att använda sig av denna förvirring genom att rikta de frambringade krafterna till den punkt som kommer att leda till din undergång. Så är det alltid. Passera gränserna som inhägnar det ockulta riket, och snabba krafter, nya, fruktansvärda måste bemötas. Om du då inte är stark så kan du bli ett vrak under detta liv.  Detta är faran. Detta är ett skäl varför Mästarna inte framträder och inte så ofta handlar direkt, utan nästan uteslutande genom olika mellanhänder. Vad säger du ___ ’naturens duala krafter’? Precis så är det; och teosofer bör komma ihåg detta.”

STRAFFAR MÄSTARNA? 

”Jag kommer nu att berätta allt om detta. De är rättvisa; De förkroppsligar Lagen och Medkänslan. Tro inte för ett ögonblick att Mästarna ska kritisera dig för dina fel och brister, om du nu har några. Detta sköter Karma. Mästarnas etik är den högsta. Utifrån din frågas ståndpunkt så straffar De inte. Har jag inte berättat för dig att, hur mycket deras förtalare än talar illa om dem, så kommer Mästarna aldrig att bestraffa någon.

Jag kan inte förstå hur en sådan fråga kan komma på tal. Karma kommer att ta hand om all bestraffning som är nödvändig”.

”Det var länge sedan som jag sa att denna del kommer inte att bli besvarad. Men jag kan berätta några saker för dig. Den som du och Olcott brukade kalla___ kan inte se dig såvida jag inte tillåter honom det. Jag kommer nu att inpränta dig på honom eller det, så att det liksom ett fotografi, kommer att göra att han kommer ihåg. Men du kan inte få det att lyda dig tills du lärt dig hur man riktar krafterna. Jag skickar honom till dig och låter honom ringa en klocka.”

[Om några dagar efter det utlovade tecknet var givet på ett visst avstånd från henne, så ringde en liten klocka i luften då jag talade med en person som inte var intresserad av teosofi, och när jag var tre miles ifrån HPB. När vi sågs nästa gång så frågade hon om____ hade varit på besök och ringt i klockan, och omtalat den exakta dagen och tiden.]

”Denna hade inte en bestämd form, utan är mer som en rörlig massa i luften. Men det är, på samma gång, alldeles bestämd, som du vet utifrån vad han har gjort. Det finns vissa klasser som har sina egna former.  Den allmänna indelningen i, eldartade, luftartade, jordartade, och vattenartade är ganska korrekt, men det kommer inte att täcka alla klasser. Det finns inte ett enda ting som händer runt omkring oss, vad det än gäller, som inte elementalerna är inblandade i, eftersom de bildar en nödvändig del av naturen, som är lika viktig som nervströmmarna i din kropp. Du skulle se dem i stormar hur de rör sig. Kommer du inte håg vad du berättade för mig om lady_____ som såg dem förändra och röra sig vid den operan?

Det skedde på grund av hennes tendenser och operans allmänna underliggande ide. [Det var Tristan och Isolde av Wagner. ­­­­­­­­___J.] ” I det fallet, och eftersom Isolde var irländska så väckte den underliggande idén en hel klass av elementaler som är specifika för den ön och dess traditioner. Det är en märklig plats, Judge, detta Irland. Det är fullpackat av en särskild klass av elementaler; och genom Jove! Så ser jag att de har emigrerat i ganska stora antal. Ibland kan man av nästan av misstag väcka upp något gammalt system, låt oss säga från Egypten; Detta är förklaringen på det enstaka astrala ljud som du sade påminna om någon som skakade en egyptisk luta; den var synnerligen verklig. Men min käre vän, tror du att jag kommer att ge dig en patenterad elemental utdragare? – inte ännu. Bulwer Lytton skrev väldigt klokt för honom, om detta ämne.”

[ Ridande tvärsigenom Central Park, New York] ”Det är mycket intressant här. Jag ser en hel del Indier, liksom deras elementaler, lika verkligt som du verkar vara. De ser inte oss; de är alla spöken. Vet du, Judge, att du inte ska blanda ihop den magnetism som försvinner genom ditt skinn, med de milda knackningar av förmodade elementaler som vill ha en cigarett.”

[Vid W 34th Street, New York. Första gången hon särskilt talade med mig om elementaler, var när jag frågade henne om Spiritualism. ___J.]

”Det görs nästan alltid av elementaler. Jag kan få dem att knacka var som helst i rummet. Välj vilken plats du önskar.” [Jag pekade på ett hårt gipsat väggutrymme som var fri från föremål.[ ”Fråga nu vad du vill som kan bli besvarat med knackningar.” 

F. Vad är min ålder? Knackningar: det korrekta antalet.

F. Hur många är i huset? Knackningar: rätt. 

F. Hur många månader har jag varit i stan? Knackningar: rätt.

F. Hur många minuter över klockan tolv är min klocka? Knackningar: rätt.

F. Hur många nycklar har jag på min nyckelring? Knackningar: rätt.

HPB.”Dumheter! Sluta med det. Du får inte fler svar för jag har stängt av det. Du kan ju försöka. De har inget sinne; de plockade allt ur ditt huvud, till och med nycklarna, för du vet inom dig hur många nycklar det finns på nyckelringen, fastän du inte kom ihåg; men i vilket fall som helst så kunde jag se i din ficka och räkna antalet, och sedan kunde den knackaren ge det rätta svaret. Det finns bättre saker att göra än allt detta magiska nonsens.”


HON PRECIPITERADE I LONDON 

Under 1888 var jag i London och behövde då ett dokument, med ungefär fyra meningar skrivna med mörklila bläck, som jag hade lämnat i Amerika. Jag kom ner till hennes rum där B. Keightley var, jag sade ingenting, utan satt mig mitt emot HPB. Jag tänkte:

”Om hon bara på något vis kunde ge mig tillbaka en kopia av det dokumentet.” Hon log åt mig, steg upp, gick in till sitt rum, kom ut med en gång, och på ett ögonblick överlämnade hon en bit papper, precis framför Keigthley. Till min förvåning så var det en kopia på mitt papper, ett faksimil. Jag frågade henne hur hon hade kommit över det, och hon förklarade: ”Jag såg det i ditt huvud, så resten var enkelt. Du tänkte på det väldigt utförligt. De visste att det kunde göras; och det var behövligt.” Allt var gjort under samma tid som det tar att läsa igenom dessa beskrivande meningarna. 

 
WILLIAM Q. JUDGE
Path, April, 1894.

Översatt från William Q Judges artikel Conversations  on Occultism with HPB. Ursprungligen publicerad i The Path, april 1894. Denna artikel är hämtad ur samlingsverket Judges Theosophical Articles I, ss 417-422. Utgiven av Theosophy Company, Los Angeles. Denna serie finns också i boken Vernal Blooms av William Q Judge, Theosophy Company, Bombay, India 1946.
 

_____________________________________________________________________________________

  | till Robert Crosbie  Online  |   till William Q Judge Online  till Helena Blavatsky Online |  till ULTs hemsida   |  

wpeAF.jpg (3179 bytes)

Copyright © 1998-2014 Stiftelsen Teosofiska Kompaniet Malmö     
Uppdaterad 2014-03-23